Så tar du hand om din NYA tatuering

God eftervård av din tatuering är avgörande för din tatuerings utseende och läkningsprocess. Om du är noga med att ta hand om din tatuering kommer dessutom läkeprocessen gå snabbare. Det är därför viktigt att du följer din tatuerares instruktioner och skötselråd nogrannt. När du precis fått din tatuering är det viktigt att hålla området rent och undivka att röra vid tatueringen med smutsiga händer. Använd en mild, parfymfri tvål för att rengöra området och applicera ett lager av godkänd eftervårdssalva eller kräm.

 

Tvätta din tatuering morgon och kväll. Om du tycker att tatueringen känns torr under läkningen så smörj in den någon gång extra med godkänd eftervårdssalva, dock är det viktigt att tvätta rent tatueringen innan!  
 
Om du inte rengör din tatuering ordentligt så finns risken att man kan få infektioner, då tatueringar är öppna sår och måste behandlas därefter.  

skötselråd & eftervård

Följande skötselråd för tatuering skiljer sig något beroende på vilken plast som använts för att täcka din tatuering. Följ de steg beroende på vilken plast din tatuerare använt.

 

Eftervård TATUERING - Medicinsk plast

Den första veckan

 • Behåll den medicinska plasten på din tatuering upp till 5-7 dagar. Tatueringen kommer att avge vätska under platsen, vilket är normalt och ofarligt. Det viktiga här är att plasten är tät. Skulle den släppa är det ingen fara. Då avlägsnar du plasten och tvättar tatueringen med en mild antiseptisk tvål. Sitter plasten kvar som den ska tar du ta bort den efter 5-7 dagar. Luckra då upp kanterna med mild tvål och ljummet vatten för att få plasten att släppa. Efter 7 dagar kommer tatueringen vara så pass ytligt läkt att det räcker att tvätta och smörja in den morgon och kväll med en vårdande kräm. Använd alltid de eftervårdsprodukter som din tatuerare rekommenderar.
  OBS! Läs alltid innehållsförteckningen på dem om du vet att du har några allergier!

Fortsatt läkningsprocess

 • Tvätta händerna och din tatuering med en mild antiseptisk tvål 2-4 ggr/dag under hela läkningsprocessen. Efter tvätt smörjer du tatueringen med ett tunt lager av salva eller kräm 2-4 ggr/dag tills den dag då det har bildats en skorpa eller hinna över tatueringen. Därefter kan du börja smörja tatueringen 3-4 ggr/dag efter tvätt tills den är helt läkt och inte har några skorpor eller hinnor kvar på huden runt tattueringen.

SKÖTSELRÅD TATUERING - PLASTFILM

Den första veckan

 • Behåll plastfilmen på över natten. Tvätta därefter din tatuering ordentligt med ljummet vatten och antiseptisk tvål. Det kommer börja klia och bildas en sårskorpa över tatueringen efter några dagar. Det är då mycket viktigt att du inte kliar eller rör för mycket på tatueringen. Låt skorpan lossna av sig själv, annars kan tatueringen tappa färg och skadas. Tänk på att din nya tatuering är infektionskänslig.

Fortsatt läkningsprocess

 • Tvätta alltid händerna och tatueringen med en mild tvål och ljummet vatten 3-4 ggr/dag och smörj tatueringen med ett tunt lager av Bepanthen, max 4 ggr/dag och alltid efter tvätt tills skorpan lossnat och tatueringen läkt. Bepanthen och Lactacyd finns att köpa på Apoteket - Rådfråga oss gärna om eftervårdsprodukter.

 

Skorpbildning brukar i regel ta några dagar och efter 4-7 dagar brukar tatueringen vara ytläkt dvs - skorpan har lossnat. Det är viktigt att du inte pillar på skorporna då det är en del av tatueringen. Om du kliar eller pillar på skorpan så finns det risk för infektionsbildning eller sämre läkning. När tatueringen läker så fjällar även huden, detta är normalt så var inte orolig.

 

Använd alltid de eftervårdsprodukter som din tatuerare rekommenderar.
OBS! Läs alltid innehållsförteckningen på dem om du har några allergier!

viktigt att tänka på

Du ansvarar själv för läkningen av din tatuering, följ de råd som din tatuerare ger dig och rådfråga oss gärna om du känner dig osäker under läkningsprocessen.
 

Viktigt att tänka på innan tatueringen är läkt:

 • Inte röra eller klia!
 • Låta tatueringen lufttorka eller klappa den försiktigt torr med en ren handduk efter tvätt
 • Ingen sol, simning, solarium, bastu eller träning under första veckan
 • Undvik kläder eller smycken som kan skava mot tatueringen
 • Tvätta alltid händerna innan du tar i tatueringen! 
 • Det är väldigt viktigt att du inte får in smuts och bakterier i såret!
 • OBS! När tatueringen är läkt och du ska vistas i solen - glöm inte hög solskyddsfaktor (minst 50 spf).

Vi på Daltons Tattoo & Piercing önskar dig all lycka till med din nya tatuering! Vid frågor kring din tatuering, eftervårdsprodukter eller andra frågetecken är du varmt välkommen att höra av dig!

Kontakta oss

frågor om hur du sköter om din nya tatuering